torsdag 31. oktober 2013

Høsten brer om seg…

IMG_0726
…men forfall kan også være vakkert…
2013-10-30 Hage, høst
IMG_0730
IMG_0727
Høstanemonen holder seg fortsatt veldig fin.
IMG_0731
Jeg trodde ikke den skulle være så høy, så jeg ser nå at den må plasseres lenger bak til neste år.
IMG_0738
IMG_0734
IMG_0741
Morgenstund med solen tittende mellom trærne i 100-meter skogen er en lise for sjelen!
IMG_0745
En liten primula som så gjerne ville vise seg frem kun én gang til dette året.
Tok kanskje litt feil av vår og høst siden høsten er så mild i år.
IMG_0747
Dette er noen stemorsblomster som har frøsodd seg og de vil ikke helt gi seg med blomstringen ennå!!
Søte små!

søndag 27. oktober 2013

Det er høst og jeg drømmer om vår…

IMG_0628
…for hva ellers skal man bruke høsten til…, - sånn hagemessig altså – hvis man ikke skal kunne planlegge litt for våren.
IMG_0630
For det har seg jo sånn at denne sommeren var vår første i denne hagen, så det må jo spes på med tuilpanløk, allium, perleblomster, snøklokker.
IMG_0631
Litt der det er noe fra før og litt i det nye bedet som ble arrangert i høst…
IMG_0156
…som hvite og svarte tulipaner samt noen blå perleblomster.
For i dette bedet er det jo for det meste blått og hvitt i tillegg til grønt bladverk da!!
SÅ, alle løk er i jorden for lengst og det er kun potte- og redskapsvask som gjenstår og for ikke å glemme, noen staudefrø som skal i potter!!
Mette

torsdag 24. oktober 2013

Sjokoladekosmos!!


IMG_9260
Ikke vanskelig å få til Cosmos atrosanguineus.
Her er de nylig satt i jorden…
IMG_0471
…og for et blomsterflor som det ble utover sommeren og høsten.
IMG_9815
De fikk selvfølgelig en dose kukopost eller hjemmelaget kompost, men ellers har de greid seg selv.
Så skulle det bli slik at de ikke klarer vinteren i kjelleren, så er det bare å kjøpe nye til neste år.
Det er det ikke noe å lure på!!

onsdag 23. oktober 2013

Min trillebår er lastet med…

...sjokoladekosmos - Cosmos atrosanguineus.
Den har ubønnhørlig blitt spadd opp av jorden og klippet helt ned…
IMG_0626
…for å se om røttene kan berges til neste år på et mørkt og kaldt sted…
IMG_0627
…så den som venter til våren får se.
IMG_0470
De er så fantastisk blomstervillige og elegante at jeg skulle like å se dem livne til når vi ha vinteren bak oss.
Mette

mandag 21. oktober 2013

Agapanthus - Afrikas blå lilje - planteportrett

IMG_9331
De kommer opprinnelig fra Sør-Afrika.
De vekker oppsikt for sine hvite og blå, stjerneaktige blomsterkuler.
Navnet er jo egentlig kjærlighetsblomst fordi “Agape” betyr kjærlighet og “anthos” betyr blomst på gresk.
Hjemme i Sør-Afrika vokser de gjerne i skyggen av store trær og i Australia brukes de i veikanter fordi de er veldig nøysomme.
Herav kan vi forstå at de liker å stå trangt i sine potter.
IMG_9431
De siste årene har de blitt veldig populære her i Norge.
Kanskje mest fordi vi etter hvert har mye krukkedyrking på terrasser.
Hvis man først finner en løsning for overvintringen, er de lettdyrkede planter som overlever både en regnfull norsk sommer og det at man glemmer å vanne dem en periode.
Hovedblomstringen finner sted i juli, men alt i mai kan de tidligblomstrende sortene springe ut i flor, mens andre sorter blomstrer så sent at de har fått navn som “September Hemel”.
IMG_9534
Jeg kjøpte mine i år og fordi de allerede var i blomst, tok jeg sjanen på å la dem stå i blomsterbedet, men fra neste år, skal de i potter.
Et tips er å ha flere potter med Agapanthus som derved danner vaiende buketter på terrassen.
IMG_9430
Så litt om overvintring som er et ektuelt spørsmål i denne høsttiden:
Hvor følsomme knollene er mot kulde, avhenger av om de tilhører den vintergrønne arten Afrikas blå lilje Agapanthus praecox eller arten Agapanthus campanulatus, som visner ned om vinteren.
Er man usikker på hvilken art man har, bør man uansett flytte knollene inn på et frostfritt sted før første frostnatt er i anmarsj.
Hvis det er en art som overvintrer uten blader, begynner bladene å visne ned etter et par uker.
Da kan man uten problemer vinterlagre dem  mørkt, f.eks. i en kjeller.
 Det bør ikke være varmere enn 10 grader, for da blir det færre blomster.
Hvis planten forblir grønn, trenger den et relativt lyst og kjølig, men frostfritt overvintringssted.
IMG_5831
Hvit Agapanthus har jeg ikke hatt i vår nåværende hage, så dette bildet er tatt fra vår forrige hage.
Den er utrolig vakker, men i år var den vanskelig å få tak i p.g.a av den isdekte og kalde våren.
De var rett og slett ikke fine nok til at blomsterhandlerne ville ta dem inn.
Imidlertid så jeg dem på ettersommeren, men da var jeg ikke i behov av flere.
Litt om stell:
Vår:
Rens planten for visne og gule blader.
Begynn å vanne (forsiktig i begynnelsen).
Flytt plantene ut i mai, men dekk dem med noen lags fiberduk de første ukene for å beskytte mot frost, og for at solen ikke skal brenne bladverket.
Fjern et lag fiverduk om gangen. La det siste ligge til frostfaren er over.
Plant dem om eller del hvis behov.
Sommer:
Vann godt, men la plantene tørke opp mellom vanningene.
Gjødsle hver uke med flytende næring eller bland gjødsel ned i øverste jordlag.
Slutt å gjødsle mot slutten av august.
Etter blomstring kan man klippe bort blomsterstenglene (men husk å ta frø).
Høst:
Reduser vanning og gjødsling.
Vær oppmerksom på tidliger frostnetter, og ha fiberduk i beredskap.
Når høsten er der for fullt, flyttes krukkene til et frostfritt sted.
Sørg for at de tørker godt opp før vinterhvilen.
Vintergrønne sorter trenger lys om vinteren, mens sorter som visner ned, kan oppbevares mørkt.
Vintergrønne planter overvintrer i mellom 1 og 7 grader. Varmere overvintring gir mindre blomster kommende år.
Sorter som visner ned, takler også minusgrader, men telen må ikke sette seg i krukken!
Vinter:
Se til at plantene innimellom.
Kontroller at temperaturen på overvintringsstedet holder seg på riktig nivå.
Gi plantene en liten skvett vann hvis de ser veldig tørre ut, men pass på slik at du ikke overvanner.
Sorter som har visnet ned, skal ikke vannes i det hele tatt i løpet av vinteren.
Hvis de nedvisnede plantene har overvintret mørkt, så flytt dem frem i lyset i mars/spril.
Da blir de gradvis grønne.
Mye av stoffet har jeg hentet fra "Hagen for alle" nr. 11/2013.
Mette

lørdag 19. oktober 2013

Bøketrær i høstskrud

IMG_0697
Jeg blir aldri mett av å se skogen i Fredrikstadmarka om høsten.
Før vi kommer ned til 2. dam er det den flotteste bøkeskog.
IMG_0702
Jeg synes bøk har en fantastisk struktur der grenene henger ned, dansende…
IMG_0703
…og nærmest stryker oss over kinnet idet vi spankulerer gjennom tremassen…
2013-10-16 Bøketrær i høstskrud i Fredrikstadmarka
…stammen er jo ikke mindre vakker.
Her har den fått litt hjelp ved at noen har risset inn inskripsjoner (kanskje et kjærestepar som ønsker å sette merke etter seg)…
IMG_0701 
…og rotsystemet brer seg utover.
Deilig med høst også, hagen klarer seg selv nå og det blir tid til å gå turer og nyte naturen utenfor hagen.
Ha en finfin helg.
Mette

tirsdag 15. oktober 2013

Hvorfor får bladene høstfarger?

Vi kan vente oss en høst med flotte høstfarger etter den solrike sommeren som vi har hatt i år.
Spesielt hvis ikke nattefrosten kommer tidlig og ødelegger det fargerige showet. Høstfargene ligger gjemt like under overflaten i de grønne bladene og venter bare på mere kjølige temperaturer.
I plantenes blader er det tre fargepigmenter:
Grønn, som kommer fra klorofyll, gul og oransje, som kommer fra karotenoider og de blårøde, som kommer fra antosyanin.
IMG_0616

De røde og blå

Antosyaninene dannes av produkter fra fotosyntesen.
Antosyaniner reflekterer det røde og blå lyset.
Planter med rødt eller mørkt løv inneholder mye antosyanin.
Antosyaninene nedbrytes langsommere enn klorofyll og bidrar til løvets røde og purpur høstfarger.
Etter en solrik sommer med gang i fotosyntesen, får bladene spesielt flotte høstfarger.
IMG_0610
Så vet vi det!!
IMG_0455
Informasjonen har jeg hentet fra det danske hageselskapet.
Mette som ønsker alle en finfin tirsdag!!

søndag 13. oktober 2013

Hjemmelaget urtesalt!!

Med salisylateintolleranse (konserveringsmiddel) er det mangt og meget jeg ikke lenger tåler å spise, så som mye forskjellige krydder, grønnsaker, frukt o.l. i tillegg til alle kunstige konserveringsmidler. 
Da er det bare å finne ut hva man tåler, og starte med å lage det meste av maten fra bunnen av…
IMG_0540
… og jeg har savnet urtesalt med smak av mer enn salt;
Så da skrider man til verket og tar frem pepperrot (fra egen pallekarmsdyrking), en potte med bladpersille, sellerirot, gulrot, litt løk og litt gressløk.
Jeg brukte foodprossesoren og hakket ingrediensene skikkelig, hadde i grovt salt til slutt og spredte det tynt utover en bakeplate med bakepapir og satte det i ovnevn.
50 grader, varmluft og med vekselvis lukket og en liten glippe på ovnsdøren.
IMG_0544
Det måtte stå i mange timer i ovnen før det var skikkelig tørt.
 Etter tørking (det blir temmelig hardt), tok jeg det en omgang til i foodprossesoren.
Jeg brukte et litt for hardt salt, så jeg måtte knuse det med morter selv etter ovennevnte behandling.
Altså en annen sort havsalt neste gang, men jeg skal ikke bruke det dyre og elskelige maldonsaltet.
Dessuten skal jeg prøve å lage et urtesalt med koriander i - for det tåler jeg også!!
IMG_0637
Så helte jeg det over på et godt, gammelt “Norgesglass”.
I og med at jeg ikke har brukt noen typer tilsettingsstoffer (som f.eks. antiklumpemiddel), må man riste litt på det hver gang man skal ha en dose, men det gjør vel ingen ting når man ved å unngå nettopp disse kunstige eller naturlige konserveringsmidlene, slipper utslett og kløe (glad jente jeg da)!!
IMG_0636
Ikke vanskelig å lage og deilig på smak!!
Søndagshilsen fra Mette i Furulunden!!

fredag 11. oktober 2013

Slutter aldri å yndes av pasjonsblomsten…

 
…eller som den heter på finsk; Kärsimyskukka eller dens vitenskapelige navn; Passiflora incarnata
 
IMG_0619
 
 
IMG_0622
 
Det er ikke grenser for farger og detaljer.
Det er en av mine yndlings, blomstrende inneplanter – og som vokser seg store og vakre om de får stå ute om sommeren.
Denne her har trivdes kjempegodt ute i en krukke i hele sommer og blomstret overdådig.
 
IMG_0620
 
Og historien om hvorfor den kalles pasjonsblomst kan du leses her;
 
Det var spanske oppdagelsesreisende og misjonærer i Sør-Amerika som satte navnet pasjonsblomst på planteslekta Passiflora.
De katolske misjonærene påsto nemlig at de i plantenes vakre blomster så symboler på Jesu korsfestelse.
Tre arr på griffelen representerte de tre naglene som ble brukt for å feste Jesus til korset.
De fem støvbærerne sto for de fem sårene på kroppen, mens den flotte kransen av hvite og purpurfargete filamenter som omkranser de indre delene av blomsten lignet den legendariske tornekronen.
Ti kronblad symboliserte de ti trofaste apostlene (Peter og Judas var utelatt, da de forrådte Jesus).
De håndformede bladene og slyngtrådene viste hånden og pisken til de som anklaget Jesus.
 Blomsterfargene hvitt og purpur var et symbol renheten og himmelen.
Før blomsten åpner seg skikkelig kan den ligne på stjernen som ble sett av de tre vise menn.
 
God helg fra Mette!!

torsdag 10. oktober 2013

Gulrotkake av en av pallekarmens vekster!

Vi fikk en anseelig mengde gulrøtter i pallekarmene på hytta (se et innlegg her)
IMG_0638
…så idag tidlig bakte jeg en gulrotkake som jeg ville ta med meg til et besøk hos mor idag.
Hun fikk nemlig gjester av 3 døtre (meg innkludert), ei søster og et barnebarn (med barn i magen, det 19. oldebarnet til mamma’n min).
IMG_0643
Her har du oppskriften som jeg har funnet på nettet;
4 egg
3 dl sukker
1,5 dl rapsolje
3 dl hvetemel
2 ts natron
3 ts kanel (jeg tåler ikke kanel, så det kuttet jeg ut)
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
4 revne gulrøtter
Til glasuren trenger du:
1 pakke myk philadelphia original (200 g)
100 g myk margarin (jeg bruker aldri margarin, så dette byttet jeg ut med meierismør)
225 g melis
2 ts vaniljesukker (jeg bruker kun hjemmelaget vaniljesukker)
IMG_0646
Slik gjør du! Egg og sukker piskes til egedosis, tilsett rapsolje. Deretter tilsetter du resten av ingrediensene, og rører sammen til du får en fin og jevn blanding. Når dette er gjort rasper du så opp fire gulrøtter, som du tar i røra helt til slutt. Hell røren oppi skypanne, og stek på 190 grader i cirka 30 minutter. Kan også stekes i to runde former, slik som det er gjort på bildene. I mens kaken steker, lager du glasuren. Meierismør og philadelphiaost blander du sammen i miksmaster, og deretter har du i melis og vaniljesukker. Ta oppå kaken når den er ferdig avkjølt.
IMG_0647
Jeg synes det var fint med litt raspet gulrot på toppen – og ennå har jeg fioler/stemor som strutter i hagen, så 3 stk fikk pryde kaken denne gangen!!
IMG_0649
Og til tross for min søster Gretes kommentar om at hun synes kaken var veldig flat (kremt, urghh!!, men sant) så synes alle den smakte fortreffelig – og den var veldig saftig!!

tirsdag 8. oktober 2013

Det er mildt og sommeren har ikke helt takket for seg…

IMG_0569
…men humlene er ganske dorske
IMG_0573
2013-10-07 Blomster i forhagen
Anemone –Andrea Atkinson-
Lykken er det milde været, ellers hadde den ikke rukket å springe ut!!
Og den er full av knopper.
IMG_0583
Skabiosa –Scabiosa caucasica, ‘Perfecta Alba’
Fått en stikling av Margit i Drøbak

IMG_0589
Karen Blixen
IMG_0593
Sjokoladekosmos -Cosmos atrosanguineus-
Har ikke hatt hjerte til å spa den opp ennå... det er jo en sommerblomst..., men den blomstrer nå med hundrevis av blomster og da svir det å spa den opp altså.

IMG_0595
Klematis –Miss Bateman- har gjort sitt hva blomstring angår, men denne har da en fantastisk frøstand!!
Nå skal jeg ta på meg hagetøy og løsne på oppbindingen av Agnbøkshekken.
Den er aldeles for stram, ser ut som man har tenkt å strupe den.
Og det har vi ikke til hensikt å gjøre.
Den skal da få strutte av grønn sunnhet framover!!
Ha en finfin tirsdag!!
Mette