Gå til hovedinnhold

Innlegg

Viser innlegg fra januar, 2017

Kan du tenke deg å se og snakke roser i timevis? Da kan Rosariet i Fredriksdal være noe for deg - Helsingborg | Furulunden

Det kan være ganske deilig å rusle rundt og snakke roser og hage med andre like store hageentusiaster som deg selv. Da er det ingen som rister på hodet og lurer på om det virkelig går an å ha så mange synspunkter på alt som vokser og gror i en hage.

En befrielse altså, å føle at du er sammen med likesinnede.


En stor og duftende del av Fredriksdal Friluftsmuseum og Botanisk Trädgård er Rosariet.

Her vokser det:både nye og gamle sorter roserduftende og klatrendefylte og enklei alle de vakreste rosefargene du kan tenke deg.Her inne er det samlet: 170 forskjellige historiske roser200 moderne roser
Tenk deg bare å rusle under rosebuene og trekke inn de deiligste rosedufter. Men vær obs, for her kan de deiligste romantiske krefter settes i sving.

Når de mest svermeriske vibbene gir seg og sultfølelsen inntar mage og tanke, da er det på tide med en sunn og smakfull lunsjrett som kan inntas i uterestauranten på stedet.
Hvis du i tillegg kunne tenke deg å kjøre langs valmueåkrer så langt øye…

Herlig hvit og rosa purpursolhatt - echinacea i flere stadier | Furulunden

Jeg innrømmer gladelig at dette er en av yndlingsblomstene i Furulunden.

Den er en trofast traver, og den frøsår seg til og med.I dette innlegget viser jeg deg purpursolhatten i flere stadier. Fra den begynner å vise seg i bedene i juli og faktisk gjennom hele vinteren.

På vinterstid er den dog ikke rosa eller hvit, men forvandles til en brun sak som også evner å sjarmere meg. Jeg har sagt det før, jeg liker det freche og fargerike, men også når den står for fall, det siste har kanskje noe med alderen min å gjøre, kremt.

Jeg digger denne varianten fordi den har grønn midte og ikke gul, som nok er den mest vanlige sorten. Kronbladene er også forskjellige på de to sortene.


Den egner seg godt til å plukkes inn i vasen, og om kronbladene faller av så har den jaddeimeg en vakker midte også.Jeg kan saktens fortelle deg at jeg er bedre på å la planter få stå der de egner seg best, ute i hagen, men innimellom slår jeg skikkelig til og plukker en vakkert og rufsete bukett til salong- eller …

Du stiller hagerelaterte spørsmål - plantemannen Morten Kr. Bragdø og jeg svarer | Furulundens hagehjørne

Mottoet for "Furulunden hagehjørne" er: Vi setter biologi før kjemi og sunne planter i fokus.


Litt om oss to som svarer på dine spørsmålDu har sikkert sett plantemannen Morten Kr. Bragdø på God Morgen Norge på TV2. Han med de bløde konsonantane fra det blide sørland.Familien driver Randesund Hagesenter - (Debiogodkjent) - i Kristiansand i 5.generasjon. Der har de studert plantenes ve og vel i flere år enn du og jeg har levd. Mette - det er jeg som skriver og fotograferer i denne hagebloggen - en kortfattet oversikt om meg finner du her.Vi ønsker, om mulig, å bistå deg med støtte og hjelp til din hage
Her kan du stille spørsmål om det du måtte lure på, undres over eller er uenig i når det gjelder hagens ve og vel.Av og til vil jeg foreslå et tema/ord.  Da fyrer du løs med dine spørsmål, enten her i selve innlegget eller på facebooksiden.Hvor ofte jeg presenterer Furulundens hjørne, og hvilke temaer som presenteres vil du få beskjed om på Facebooksiden: Furulunden.Første tema


Ida…

Hvilken staude er dette? | Furulunden

Jeg er kommet i den alderen hvor jeg synes at nesten alt som forfaller er vakkert (ler). 
Denne stauden er så utrolig kjærkommen når den viser seg fra juli og utover høsten. Ja, helt til frosten kommer for å gi den hvile.
Hvilken staude er dette? Har du den i din hage?

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube.

Fredriksdal - en temareise i botanikk og historie - Helsingborg | Furulunden

For første gang i mitt liv befant jeg meg på en hagerelatert/botanisk/historisk tur til Skåne i juni 2016, og for en opplevelse. 
Temareiser kan være så mangt. For min del dreier det seg som regel om alt som kan minne om hage, det være seg private som offentlige sådanne.
En av de fine opplevelsene med den tre dagers turen jeg var med på, var å bli guidet gjennom en del av Fredriksdals Friluftsmuseum og Botanisk Trädgård. Den eminente, kunnskapsrike museumssjefen Cecilia Wånge sto for omvisningen.

Mange av de ville vekstene fra den Skånske vegetasjonen har forsvunnet de senere årene. Akkurat som i Norge har bruk av kuntsgjødsel og sprøytemidler i det moderne jordbruket fortrengt vekster som var en naturlig del av landskapet. 

Vi ble geleidet rundt i den botaniske hagen hvor de nennsomt har foredlet og plantet slik at det idag ser ut som om det alltid har vært slik. Det ser altså helt naturlig ut.
Guiden ønsket å vise oss hvordan Skånes landskap så ut i gamle dager. Hver eneste tresort…

Hvordan forvandle et myrområde til en solrik terrasse | Furulunden

Da vi bestemte oss for å endre myrområdet mellom boligen og garasjen i 2014, gikk vi for å bygge denne uteplassen om til en terrasse i tre. Det er noe med å ha en terrasse jevnt ned resten av hagen.
Tenk deg å kunne ta seg en hvil i en deilig flukstol (denne er arvet og er fra 1950-tallet), lese en bok (les; hagebok), nippe til en kopp te (laget av hagens eget forråd selvfølgelig, jeg smiler). Ta hagen inn med syn og lukt og kanskje på toppen av det hele, nappe i noen krydderurter du har stående i krukken ved siden av godstolen.

Jeg liker å tenke at jeg kan gå barføtt ut fra stuen og ta inn synsinntrykk og dufter fra en hage hvor hele skapelsesprosessen har blitt til ut fra en drøm. Noe jeg selv har satt ut i livet.
Denne uteplassen her derimot,  har Tor og jeg planlagt sammen, men det er han som skal ha kred for utforming og gjennomføring av den. 

Han holdt på en hel høst, i mørket etter arbeidstid og i helger. Så det sto ikke på arbeidsiver kan du si.  Så sant vær og temperatur til…

Litt om meg - hageentusiasten

Jeg heter Mette Gry Larsen. og jeg setter stor pris på at du titter innom bloggsiden min.

Nå kan du lene deg godt tilbake, så skal jeg fortelle deg kortversjonen av min arbeidshistorie etter avsluttet eksamen på videregående skole. Jeg ante ikke hva jeg ønsket å bli, så det første som skjedde, var at min søster ordnet en jobbkontakt. Slik startet jeg på det nyetablerte grønnsakstorget i Drøbak.

Der solgte jeg bananer i lange baner, og det resulterte i at butikkeieren tipset sin nabo om min salgsiver. Selv synes jeg ikke det var det granne vanskelig å selge smakfulle bananer til et publikum som elsket det nye grønnsakstorget.

Den sommerjobben sammen med flere lykkelige sammentreff, var foranliggende årsak til at jeg fikk jobb som meglerassistent i Ås. Jeg valgte etter hvert å studere til å bli eiendomsmegler. I flere år jobbet jeg i Oslo før jeg startet et eget firma i Kristiansand. I 1997 solgte jeg firmaet videre pga egen helsetilstand.

Hagebloggen min, Furulunden, ble opprettet i 20…

Er du klar for en ny vår i hagen din? | Furulunden

Jeg må bare innrømme at her i Furulunden titter jeg ofte lengselsfullt ut av vinduene, og tar meg sågar runder i hagen for å sjekke hva som er på vei.
I høst plantet jeg en anseelig mengde av disse søtnosene, krokus - crocus og jeg kan se at de nysgjerrige har startet å titte opp av jorden. Men det beste er om de venter til været er mer lagelig for den slags blomstring. Heldigvis så ordner de opp i dette selv.


Denne narsissen - pappillon blance - har jeg flyttet til nye bed. Den er så utrolig kraftig og frodig, så den kan jeg saktenes glede meg til å se igjen denne våren. Dessuten har jeg plantet noen flere av dem.
Det kribler litt når jeg titter litt fra fjorårets vårebilder. Har du det sånn også eller?
Jeg rakk heldigvis å putte noen ekstra løker av Rutelilje i bedene i høst. Makan til lekker blomst, spør du meg. Og det gjør du vel (smiler).
Grønnsværet er så utrolig vakkert når det starter opp. 
Det er så deilig å titte litt tilbake, hvordan var det egentlig i fjor vår? Hvordan va…

Hva blomstrer i hagen din akkurat nå? Juleroser - Helleborus | Furulunden

Her pryder julerosen den overbygde terrassen min. Selv om den fryser litt innimellom, regner jeg med å kunne plante den i et bed til våren.

Tenk å kunne glede seg over den i mange år fremover.


Hvis du har plantet en Julerose i hagen din, så ta en titt. kanskje du blir overrasket ved at de står i full blomst hos deg akkurat nå. Her starter den som oftest å blomstre i desember.

Denne planten vokser seg større fra år til år. I år venter jeg spent på om den har frøsådd seg. For en glede det ville være.

Julerose - Helleborus, her i en liten videosnutt som jeg har liggende på Youtube.
Nå er jeg spent på å høre om dine juleroser. er det noen som blomstrer i hagen din akkurat nå?

Søndagshilsen fra Metteutenflette

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram, Twitter, Youtube 

Storstjerneskjerm - et planteportrett | Furulunden

Astrántia májorsom den så vakkert heter, ankom Furulunden i forbindelse med tillaging av det andre rektanguære bedet på sensommeren 2014.

Og makan til blomsterglede allerede i de to påfølgende årene siden nyplantingen.
Den finnes i en del fargenyanser i rosa/røde varianter, men her hos oss er det altså den hvite med en anelse rosa som har fått boltreplass.

Hvert år legger den fra seg en del frø, som resulterer i flotte avleggere i flere bed.

De blir fort ganske store - for en glede.
storstjerneskjerm liker seg i næringsrik, lett og jevnt fuktig jord i sol til lett skygge og blomstrer gjerne fra juni til augustfjerner du visne blomsterstander selvsår den seg ikkestjerneskjerm  kan også brukes til snitt og tørkesi vill tilstand vokser storstjerneskjerm i Mellom- og Sør-Europaherdighetsone 8 Hvilke planer har du for hagen din dette året da? Del det gjerne med meg og alle følgerne her eller på Facebooksiden.

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram