Gå til hovedinnhold

Innlegg

Viser innlegg fra mars, 2017

En ny vår med nye planter på terrassen i Furulunden.

Det er bare så vidt jeg er i gang, men for en euforisk glede det er å få jord på hendene og kunne plante vårløker og annet som tåler litt kulde. Er du like blomster-entusiastisk for tiden?Jeg fant denne vakre kløverplanten - trifolium.  For meg som er litt over middels begeistra for svarte og vinrøde blomster og bladverk, så er jeg veldig fornøyd med denne altså. Tror den må få plass som bunndekker når sommerblomstene inntar krukkene og vårblomstene må gjenbrukes i bedene.


Men inntil da, gleder jeg meg over å kunne beskue den på den overbygde terrassen rett på utsiden av stuedøra.


Det får noen følger å begynne utplantingen nå. Jeg var nødt til å vaske vinduene for i det hele tatt å få et klart blikk ut av de forferdelig skitne vinduene. 

I år har jeg plantet noen hvite narsisser, hvite stjerner og svarte kløverplanter. Hva tenker du om det? Lite farger til å være vår kanskje,

Jeg slo dog til med en rosalilla ranunkel da. Det får være fargeinnslaget her på terrassen.
Det er jo bare st…

Boken du kan vinne nå - Design din have av Busch og Ewald | Furulunden

Er det noe danskene kan, så er det å skrive hagebøker, og denne boken er intet unntak. 
Nina Ewald og Birgitte Busch avmystifiserer begrepet hagedesign og gjør dine hagedrømmer tilgjengelige og realiserbare enten du er en uerfaren hageeiere eller du ønsker å gjøre forandringer i din nåværende hage.


Her ser du før- og etterbilde av en liten hage. 
I boken får du full oversikt over hvordan du starter en hageplan. 
Kanskje har du mange gode minner fra bestemors hage, hvor humlene suste og tiden sto stille mens du sprang mellom frukttrær og bærbusker, peonbed og duftende roser. Er det noen av minnene du vil ta med deg når du skaper din nye hage?
Forfatterne tar for seg hvordan du kan starte planleggingen fra inspirasjontanker om funksjonterrassefra den uplantede grunnen til den etablerte hagehagens stilforskjellige hagetyper

Hvordan du kan innrede:hagens takveggergulvdekorative elementermaterialer til oppmåling og tegningplanteplanerplantenes former og strukturer
Ja, sånn kan jeg ramse opp …

Elvestein er brukelig på flere måter i hagen | Furulunden

Helt fra vi startet opparbeidelse av vår forrige hage i 2007, fikk jeg sansen for å bruke elvestein i forskjellige størrelser.

Jeg synes det gjør seg godt med stein inntil gress og blomsterbed.

Jeg liker godt at hagen har en dynamikk mellom kantete og runde/ovale bed. og da er det virkningsfullt å benytte stein av mange slag.

I Furulunden har det altså endt opp med elvestein, som her i vår tidligere hage, sammen med murtorskemunn.

Her hvor vi bor nå har jeg allerede rukket å bruke elvestein flere steder, som her - bakerst i et staudebed, inntil husveggen.
Der hvor regnet ikke kommer til er det ikke noen vits i å la bedet gå helt inn til husveggen, det er alltid så tørt der.

Elvestein er like fin i tørke som i plaskende regn,
Nyttig og dekorativt synes jeg.

Uteplassen/terrassen i bakkant, som mannen snekret høsten 2014, hva er mer naturlig enn å bruke litt elvesingel?

Likeledes i trappeavsatsen i terrassens forkant.

Her vises forsiden av terrassen og elvesingelen kan kun anes som en ege…

Video om poding av epletre - med Morten Bragdø | Furulundens hagehjørne

Idag skal du få se poding av frukttrær på video.

Tenker du at det ser vanskelig ut, og at det kun fungerer for eksperter, så følg med. Videoen viser hvor enkelt det kan være, så har du lyst til å pode et frukttre, er det bare å forsøke.


Har du spørsmål, er du velkommen til å stille dem til plantemannen Morten Bragdø i Randesund Hagesenter, Kristiansand. Fyr løs, enten direkte i bloggen eller via Facebooksiden: Furulunden
Har du allerede prøvd deg på poding? Da ville det være utrolig hyggelig om du kunne dele med deg av dine erfaringer.

På utflukt til Gøteborgs Botaniska Trädgård | Furulunden

På min tur til hagedestinasjonen Skåne, forsommeren 2016, så tok mitt reisfølge og jeg en overnatting i Gøteborg. Muligheten til å ta en avstikker til Trädgårdforeningen og Gøteborgs Botaniske Trädgård takket vi gladelig ja til når Visit Sweden inviterte meg.

Når jeg farter rundt i private hager, slottshager og parkanlegg som her, er det for å nyte en dag med å ta inn alle inntrykk en slik tur kan gi meg.


Her henter jeg inspirasjon til egen hage. For selv om et parkanlegg, som i en botanisk trädgård/hage kan virke stor, så er det egentlig bare å tenke sammen-plantninger i mindre skala. 
Dessuten har de som oftest ideer til nye planter, som jeg rett og slett bare ikke hadde tenkt på at jeg faktsik måha i Furulunden (smiler).

Som en sitteplass i hagen. Ideene lagres til senere bruk.I dette parkanlegget feires det selskaper som bryllup og andre begivenheter. Det fremstår som romantisk med lysthus og vakre beplantninger hvor man enn snur seg.Hvit iris har ennå ikke funnet veien til Fur…

Vårkjærminne - jeg blir så glad når den dukker opp om våren | Furulunden

Kan man få et finere navn enn vår-kjær-minne da?

Vårkjærminne, er en flerårig planteart i rubladfamilien. 5–20 cm høy, teppedannende med brede, stilkete blad og små, blå blomster som ligner forglemmegei.
Den er glimrende som bunndekke, men det er lurt å vite at den sprer seg villig.

Men hvem vil vel ikke at denne skal spre seg? Ikke alle ønsker det, jeg har selv tidligere bodd i en hage hvor jeg synes den tok overhånd.
Det er med planter som så mye annet i livet, det er først når den er borte at savnet etter den kommer krypende.
Så etter at vi flyttet til vår "nye" Furulunden ville jeg så gjerne at den skulle spre seg der hvor den er plantet idag.
Nå er den atter blitt vårens vakreste eventyr i min hage!

Det latinske navnet er -omphalodes verna-En lav staude med små, blå blomster i april - juniGlimrende som bunndekke på et sted i hagen med sol - halvskygge, H4Første gang jeg ble kjent med vårkjærminne var da jeg fikk en stikling av søsteren min som er midt i søskenflokken vår.

Blomster med vårfornemmelser | Furulunden

     Bildet er tatt av meg og er fra vår terrasse

Hallo der ute i vinterland. Her blåser det nordavind fra alle kanter idag, ihvertfall ser det sånn ut fra innsiden av vindusruta. Så da er det bare å ta ventebuksene på, ikke noe annet å gjøre.

Men snart dere, veldig snart, er sola her og varmer oss om ørene og visker til meg (og deg); Nå er det endelig tid for hagesyssler igjen.Siden jeg av værmessige grunner har litt tid innedørs, tenkte jeg at jeg skulle fortelle deg om et av stedene hvor jeg lar meg inspirere til blomster med vårfornemmelser. 
Jeg har nemlig en del tavler på Pinterest hvor jeg henter og lagrer bilder fra andre blogger og nettsteder.
Jeg legger stadig til egne og andres bilder på Pinterestkontoen min og her kan du enkelt følge en spesiell tavle hos meg eller andre, eller hele kontoen min eller andre du måtte ønske å følge. 

Når du går inn på denne ene tavlen hos meg, så handler den kun om planter og arrangementer som handler kun om den kjære våren som vi venter på a…